Metsäpäällikkö Tommi Mononen

Metsäpäällikkö Tommi Mononen

”Nuorena en vielä osannut ajatella, että metsäalalle tulisin työllistymään”, kertoo Tommi Mononen, Iivari Monosen pojanpoika.

”Iivarin mukana oltiin joskus pikkupoikana metsässä mukana. Niistä on hyviä muistoja. Ei sitä silloin huomannut tai osannut vielä arvostaa.”

Ensimmäiset kesätyömuistot hänellä on Joensuun syväsatamasta, jossa sijaitsivat tuolloin Iivari Monosen varastot ja kuorimo. Tehtävänä oli merkitä pylväiden tyveen pituudet ja luokat.

”Ihan hyvää elämisen mallia siitä sai; Asiat täytyy tehdä itse ja kukaan muu ei niitä tule valmiiksi tekemään”, hän muistelee.

Peruskoulun, ammattikoulun ja armeijan jälkeen hän oli vähän aikaa Höljäkässä töissä, kunnes aloitti kaupalliset opinnot Joensuussa.

Valmistuttuaan merkonomiksi hän oli vielä parisen vuotta Höljäkän kyllästämöllä töissä, kunnes siirtyi Finn-Pylväs Oy:lle puunhankinta tehtäviin.

”Finn-Pylväällä olin töissä 15 vuotta. Ensin puunostajana kymmenisen vuotta ja loppuvuosina myös toimitusjohtajana. Tutuiksi tulivat kaikki työvaiheet pylväiden ostosta pylväiden vientikauppoihin.”

Tommi Monosen isä, Pauli Mononen oli perustanut yrityksen Finn-Pylväs Oy, vuonna 1991. Isossa-Britanniassa oli tuolloin ja on edelleen kaksi kyllästettyjä pylväitä valmistavaa yritystä, joista toiseen Iivari Mononen toimitti puuta ja Finn-Pylväs toiselle. Yhtiöt toimivat rinnakkain ja sopusoinnussa.

Vuonna 2015 Iivari Mononen Oy osti perinteikkään BBH:n kyllästyslaitoksen Isosta-Britanniasta, ja seuraavana vuonna Finn-Pylväs Oy:n liiketoiminta sulautettiin osaksi Scanpole Oy:tä.

“Katsottiin, että tässä riittää kaikille töitä, ja yhdistettiin nämä kaksi yritystä”, Mononen kertoo.

Siirtyminen ei ollut hyppy tuntemattomaan, koska Mononen on toiminut vuodesta 2004 lähtien Iivari Mononen Oy:n ja tytäryhtiöiden hallituksissa sekä osakkaana.

Hankintaesimiesten esihenkilö

Nykyisin Tommi Mononen toimii puunhankinnan esimiestehtävissä. Scanpole Oy:llä on Suomessa viisi hankintaesimiestä, jotka hoitavat käytännön puukaupan metsänomistajien kanssa.

Monosen vastuulla on lisäksi Scanpole As:n puunhankinta Norjassa, joka toteutetaan yhdessä paikallisten metsäyhtiöiden kanssa.

Tommi Mononen tekee lisäksi kaikki toimituskaupat tuotteista, joita Scanpole ei itse käytä. ”Ostamme tarvittaessa muutakin, kuin vain pylväspuita”, Mononen kertoo. ”Jos on ostettu kokonainen leimikko asiakkaalta, me otamme siitä mahdollisimman paljon pylväitä ja loput tukit ja kuidut menevät lähialueiden sahoille sekä sellutehtaille.”

Työlle Tommi Mononen saa vastapainoa monipuolisesta liikunnasta. Liikuntamuodoksi vaihtelevasti valikoituvat milloin kuntosali, hiihto, uinti, maastopyöräily tai metsätyöt. ”Tykkään myös asioiden yhdistämisestä, kuten metsän raivaamisesta. Siinä saa samalla liikuntaa, mutta myös vastapainoa näyttöpäätetyölle. Raivaussaha terapiaa.”

Tommi Mononen on Iivari Mononen Oy:n johtoryhmän ja hallituksen jäsen.

Takaisin tiedotteisiin
Kategoria: Uratarinat