Tarinamme

Pohjois-Karjalan saloilta globaaliksi toimijaksi

Itä-Suomen laajat männiköt ovat taanneet sähkön saantia Pohjois-Afrikasta Jäämerelle vuosikymmeniä. Pohjolassa kasvaneet männyt ovat kuuluisia kestävyydestään. Tämän tiesi myös ilomantsilainen Iivari Mononen, joka sotien jälkeen aloitti jykevien sähkö- ja valaisinpylväiden viennin maailmalle.

Iivari Mononen aloitti uransa pienimuotoisella sahatoiminnalla. Pian toiminta laajentui järeämmän puutavaran kauppaan. Iivarilla oli luotettavan kauppakumppanin maine niin metsänomistajien kuin puutavaran ostajienkin keskuudessa. Huippulaatuinen mänty ja rehellisyys kaupanteossa loivat perustan menestykselle ja kestäville yhteistyökumppanuuksille maailmanlaajuisesti. ”Ei se Iivar pettänä kettään”, totesi moni hänet tuntenut.

Tänä päivänä Iivari Mononen -konsernia luotsaa suvun kolmas sukupolvi. Perheyhtiön luonne ja arvot ovat säilyneet kasvavassa yrityksessä läpi vuosikymmenien. Mutkattomuus, reiluus ja ennakkoluuloton ratkaisukeskeisyys viitoittavat joka päiväistä tekemistä. Iivarin leipäpuusta syntynyt yhtiö työllistää yli 200 henkeä neljässä maassa vientiä on ollut vuosien saatossa 62 maahan.

Perheyhtiön luonne ja arvot ovat säilyneet kasvavassa yrityksessä läpi vuosikymmenien.

Moni asia on muuttunut yhtiössä sitten Iivarin aikojen. Nykyisin puunhankintaa ja puukauppaa hoitavan Scanpolen toimipisteitä, kyllästämöjä ja varastoja sijaitsee Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Isossa-Britanniassa. Taidolla kyllästetyt pylväät turvaavat sähkön -ja tiedonsiirtoa etenkin haastavissa olosuhteissa. Osana yhtiötä on myös brittiläinen Burt Boulton & Haywood, jonka aitapylväät ovat tunnettuja saarivaltion maaseudulla.

Kyllästetyn puun tuottaja ja myyjä PrimaTimber tietää, että puu kuuluu suomalaiseen kesään ja elämäntapaan. Paljaat jalat juoksevat kesäisin laiturilla ja lasten nauru raikuu uimahyppyjen välissä. Terassilla nautitaan grillin äärellä hyvästä ruoasta ystävien kesken. Laiturien ja terassien laudoitus ei kuitenkaan kestäisi ilmastossamme ilman suojausta. PrimaTimberin tuotteet ovatkin olennainen osa suomalaista rakentamista.

Yksi metsiemme tarinoista kuuluu Iivari Monoselle. Se tunnetaan Saharan autiomaata myöten. Se kasvaa ja jatkuu.